Υποδομή Εξοπλισμός Κλιματολογικό Δελτίο Πρόγνωση Καιρού
ΙΕΠΒΑ 1η σελίδα
ΙΣΤΟΡΙΑ 
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ 
ΕΡΕΥΝΑ 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ 
Καιρός 
Νέα, ανακοινώσεις 
Αλλες ιστοσελίδες 
Επικοινωνία με μας
ΕΑΑ κεντρική σελίδα
επιστροφή 

Εγκαταστάσεις - Υποδομή


Κτιριακές Εγκαταστάσεις

 

Λίγα μόνο από τα γραφεία του ΙΕΠΒΑ στεγάζονται πλέον στις ιστορικές εγκαταστάσεις του Θησείου, στο λόφο των Νυμφών σε μικρή απόσταση από την Ακρόπολη

 

IERSD building in Thissio

Κτίριο ΙΕΠΒΑ στο Θησείο

 

IERSD building in Penteli

Κτίριο ΙΕΠΒΑ στη Π. Πεντέλη

 

Από το 2001, τα περισσότερα γραφεία του ΙΕΠΒΑ μεταφέρθηκαν στις καινούργιες εγκαταστάσεις της Πεντέλης. Το νέο κτίριο του Ινστιτούτου βρίσκεται στο λόφο Κουφού, περίπου 15 χμ από το κέντρο της Αθήνας.

 

Ερευνητική Υποδομή

Στις εγκαταστάσεις του ΙΕΠΒΑ λειτουργούν οι εξής εργαστηριακές μονάδες:

Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Χημείας
Το ΕΑΧ έχει ως κύριο αντικείμενο την έρευνα και κατανόηση των θεμελιωδών χημικών διαδικασιών που επηρρεάζουν το στρώμα του όζοντος, καθώς και των χημικών και φωτοχημικών διαδικασιών της τροπόσφαιρας που προκαλούν την ατμοσφαιρική ρύπανση. Τά ερευνητικά αποτελέσματα προσδοκάται ότι θα συμβάλλουν στην κατανόηση και την αξιολόγηση του μηχανισμού σχηματισμού της ρύπανσης, σε συνδυασμό και με μετεωρολογικά στοιχεία. Το εργαστήριο συμβάλλει επίσης στην κατανόηση του οξειδωτικού μηχανισμού και του κύκλου ζωής ενός πλήθους ρύπων που οφείλονται σε ανθρώπινες δραστηριότητες. Το Εργαστήριο διαθέτει τα απαραίτητα όργανα και την υποδομή για τον έλεγχο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και την καταγραφή επεισοδίων σε αστικές και βιομηχανικές περιοχές. Αποτελεί τον σύνδεσμο μεταξύ των φορέων που δραστηριοποιούνται στην περιβαλλοντική έρευνα, μέσω της διαπίστευσης επιστημονικών οργάνων και της διεξαγωγής μελετών σε εθνικό επίπεδο.

Εργαστήριο Ακτινομετρίας
Στοχεύει στην αναβαθμίση των εγκαταστάσεων ακτινομετρίας του Ινστιτούτου, με την απόκτηση και εγκατάσταση σύγχρονων οργάνων και μονάδων απόκτησης δεδομένων. Οι μετρήσεις συσχετίζονται άμεσα με την αλλαγή του κλίματος στην περιοχή της Αθήνας.

Εργαστήριο Βαθμονόμησης Μετεωρολογικών Οργάνων
Η αξιοπιστία των καιρικών μετρήσεων συνδέεται άμεσα με την περιοδική συντήρηση και βαθμονόμηση των σχετικών οργάνων. Το εργαστήριο (ΕΒΜΟ) διαθέτει θερμόμετρο αναφοράς, βαρόμετρο, φωτόμετρο, σύγχρονα πυρανόμετρα και πυρηλιόμετρα (ISO 9060), θάλαμο ελέγχου θερμοκρασίας και υγρασίας, ανεμόμετρο θερμού σύρματος, κλίμακα αναφοράς, βαθμονόμηση θερμού σύρματος, και σήραγγα αέρος μικρού μεγέθους. Το ΙΕΠΒΑ διαθέτει το μόνο εργαστήριο στην Ελλάδα που παρέχει δευτεροβάθμια τυποποιημένη πιστοποίηση βαθμονόμησης πυρανόμετρων/πυρηλιόμετρων. Ακριβέστερα είναι σε θέση να βαθμονομεί αισθητήρες που χρησιμοποιούνται σε μετεωρολογικές εφαρμογές καθώς επίσης και σε σχετικούς κλάδους, όπως αιολική και ηλιακή ενέργεια, ατμοσφαιρική φυσική, και φυσική δόμησης.

 

Εξοπλισμός

Τα προαναφερθέντα εργαστήρια είναι εξοπλισμένα με:

  • Δύο πλήρεις μετεωρολογικούς σταθμούς πρώτης κατηγορίας (Θησείο και Πεντέλη)
  • Δύο πλήρεις ακτινομετρικούς σταθμούς (Θησείο και Πεντέλη)
  • Σταθμό ατμοσφαιρικού ηλεκτρισμού
  • Εργαστήριο ατμοσφαιρικής χημείας με τα εξής όργανα (αέριο χρωματογράφο με φασματογράφο μάζας παγίδας ιόντων, αέριο χρωματογράφο με ανιχνευτή ιονισμού φλόγας, υγρή χρωματογραφία υψηλής απόδοσης, ατομική απορρόφηση εξάχνωσης γραφίτη, ατομική απορρόφηση ιονισμού φλόγας, φασματοφωτόμετρο διπλης δέσμης UV vis, pH-αγωγιμόμετρο, αναλυτικοί μικροζυγοί ακριβείας, δειγματολήπτες αερίων και αερολυμάτων)
  • Κινητή μονάδα μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης (SO2, NOx, O3, CO, HC, PM10)
  • Μετρητή όζοντος Dashibi
  • Σταθμό ελέγχου ρύπανσης DOAS (Σύστημα διαφορικής οπτικής απορρόφησης)
  • Σύστημα ραδιοβόλησης με δέσμιο μετεωρολογικό μπαλόνι
  • Φορητά όργανα (υπέρυθρη κάμερα, φορητούς αισθητήρες θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας και καταγραφείς δεδομένων)
  • Κινητό μετεωρολογικό ραντάρ Doppler X-band διπλής πόλικότητας
  • Βίντεο-δισδρόμετρο τελευταίας τεχνολογίας
  • Φορητό δίκτυο μέτρησης βροχόπτωσης
  • Δίκτυο έξι ανιχνευτών ηλεκτρικών εκκενώσεων (δίκτυο ZEUS: Δανία, Ην. Βασίλειο, Πορτογαλία, Ρουμανία, Κύπρος και Σενεγάλη) με κεντρικό υπολογιστή για τη συλλογή και την αρχειοθέτηση δεδομένων
  • Υπολογιστικό κέντρο με δυνατότητα μετεωρολογικών προβλέψεων (συστάδα 14-CPU Linux-PC (Athlon 1800), συστάδα 11 Dual-CPU Linux-PC (Opteron 250) και σύστημα 4-CPU HP UNIX για την αρχειοθέτηση δορυφορικών στοιχείων)
  • Πολυ-αναλυτή θερμοκρασίας και φωτισμού
  • Αναλυτή αερίου καύσης
  • Πειραματικό υπαίθριο φωτοβολταϊκό σταθμό συνδεμένο με υπόγειους εναλλάκτες θερμότητας αέρος-εδάφους
  • Πλήρη Επιστημονική Βιβλιοθήκη
 

 

 



 
Η επίσκεψη αυτού του δικτυακού τόπου προϋποθέτει την αποδοχή των "όρων χρήσης"

© 2001 Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών